Lakara

Engel ECODRIVE

Revolucionarni hidravlični koncept: do 70% prihranka energije v primerjavi z običajnimi hidravličnimi stroji.

V primerjavi s standardnimi hidravličnimi stroji, Engel ecodrive servo hidravlični sistem, prihrani kar do 70% energije, z možnostjo do 100% prihranka pri hlajenju vode za hlajenje olja. Ecodrive je dodatna opcija na voljo pri vseh strojih ENGEL victory. Temperatura olja je kazalnik energijske učinkovitosti hidravličnih strojev.

ENGEL ecodrive. Sistem.
Engel ecodrive je pri ENGEL vistory strojih sestavljen iz servo motorja s fiksno zobniško črpalko (namesto stalno delujočega asinhronskega motorja z variabilno črpalko). Energijska učinkovitost je odvisna od različnih kriterijev, od katerih je potrebno naslednja dva posebej poudariti:

– Brez krmilnih ventilov v centralni pogonski enoti za nadzor hitrosti in tlaka: Vsak ventil povzroča izgube energije zaradi razlike v tlaku. ENGEL ecodrive regulira hitrost in pritisk brez ventilov, kar omogoča znatno povečanje učinkovitosti. Hitrost se nadzira preko vrtilne hitrosti fiksne črpalke brez dodatnih izgub tlaka in energije. Posebna prednost je nadzor zaprtega kroga tlaka s pomočjo povsem novih algoritmov nadzora s hitrostjo črpalke in ne več preko krmilnih ventilov.

– Brez delovanja motorja ko stroj miruje: Ko stroj miruje – ecodrive prihrani energijo, ki se pri standardnih hidravličnih sistemih izgublja med prostim tekom. Stoječa črpalka ne porablja energije. K temu znatno pripomore energijsko učinkovit koncept stroja ( npr. zaklepanje tlaka pri zapiranju).

Energijska učinkovitost
Ekodrive poveča energijsko učinkovitost z radikalnim zmanjšanjem porabe energije pri standardnih hidravličnih strojih. Delež razpoložljive energije, ki se ne porabi za posamezne gibe na stroju se pretvori v toploto. Večino te toplote se prenese na hidravlično olje in preko hladilnika olja z vodnih hlajenjem na zunanjo enoto. Ecodrive zmanjšuje energijske izgube v tako veliki meri – z izjemo visoko zmogljivih aplikacij – da se prihaja le do minimalnega segrevanja hidravličnega olja. Poraba hladilne vode v oljnem hladilniku se zmanjša na minimum, v veliko primerih na nič.

“Neslišen” stroj
Izločitev trajno delujoče hidravlične črpalke bistveno zmanjša emisije hrupa pri ENGEL victory strojih z vgrajenim ecodriv-om. Edina stvar, kitorej manjka v energijsko učinkoviti proizvodnji z ENGEL ecodrive-om je ta prekomeren hrup.

Idealen za čisto sobo
Engel victory je zelo primeren za čisto sobo že zaradi brezvodilne tehnologije in s temu povezano, zmanjšanega trenja. Dodatno prednost pa ponuja ecodrive. Servo motorji nimajo ventilatorjev za hlajenje, in tako ne nastaja vrtinčenje zraka, kar bi lahko povzročilo višjo koncentracijo delcev.

Hidravlika na zahtevo
Ecodrive izpolnjuje vse predpogoje za energijsko učinkovitost in prihranek prostora pri proizvodnji s hidravličnimi jedri. Vzporedno gibanje izmetača, stranskih jeder in brizgalne enote; ecodrive ima lahko tudi dve popolnoma neodvisni pogonski enoti.