Lakara
Prijava na e-novice

Ime

Elektronska pošta

 • FAKUMA 2017 - industrijska kompetenca v akciji!
  13.09.2017

  Schwertberg, Avstrija – september 2017

  Na sejmu Fakuma 2017, od 17. do 21. oktobra v Friedrichafnu v Nemčiji, bo ENGEL odpiral nova obzorja v industriji plastičnega brizganja. Visoko integrirane proizvodne rešitve, ki bodo predstavljene v razstavni dvorani A5, dosegajo še višjo stopnjo kakovosti, učinkovitosti in donosnosti, oz. so prilagojene posameznim zahtevam različnih aplikativnih industrij. Na voljo za ogled bo tudi električni stroj za brizganje e-mac v novem razredu zapiralne sile, prva zunanja čistilna komponenta, nov kompaktni razdelilnik cevi za čisto sobo in še višja stopnja predhodne obdelave za LSR obdelavo.

   

  Avtomoto industrija: površina, ki je izjemno odporna proti praskam

  Na Fakumi 2017 bo ENGEL s svojo tehnologijo clearmelt odprl povsem nova področja uporabe. Doslej je bil poudarek na izdelavi dekorativnih elementov in elektronskih funkcionalnih komponent, ki so nameščene v notranjost vozila; Tokrat pa so proizvajalci avtomobilov postali zainteresirani tudi za uporabo tehnologije za proizvodnjo zunanjih komponent. Na svojem razstavnem prostoru bo ENGEL tako predstavil prve aplikacije v zvezi s tem.

  Visoko sijajne zunanje plošče bodo izdelane na brizgalnem stroju ENGEL duo 2460/500. Poleg ekstremno kakovostnega videza komponent in izjemne učinkovitosti zelo integriranega postopka so povsem neobčutljive površine še ena prednost, ki jo zagotavlja tehnologija clearmelt. Testiranje v avtopralnici je pokazalo, da so bili začetni vzorčni deli zelo robustni in vzdržljivi.

  V procesu čiščenja najprej izdelamo termoplastični osnovni nosilec, nato pa v drugem delu postopka obstoječi nosilec prevlečemo s poliuretanom. Proces lahko enostavno kombiniramo z IML, kar omogoča uporabo dekorativnih in kapacitivnih folij ter lesnih furnirjev. V enem koraku tehnologija clearmelt proizvede dokončano komponento, katere ni potrebno lakirati ali kakorkoli dodatno obdelovati. Poliuretanska prevleka zagotavlja visoko-sijajno površino, ki je odporna na praske.

  ENGEL je razvil tehnologijo clearmelt v sodelovanju s partnerskimi podjetji. Ekskluzivni partner za obdelavo poliuretana je Hennecke iz St. Augustina v Nemčiji.

   

  Teletronics: ekonomska natančnost tudi za večja orodja

  ENGEL bo v Fakumi na področju teletronike deloval povsem električno. Na ENGEL e-mac 940/280 bodo izdelovali ohišja spojnikov za vrata. Do sedaj je bila serija e-mac na voljo z zapiralno silo do 1800 kN. Prav za sejem Fakuma pa bo ENGEL razširil linijo z različico 2800 kN.

  Stroje e-mac odlikujejo njihova hitrost in natančnost, izjemno energetsko učinkovito delovanje in velika fleksibilnost. Dokazali so, da so izjemno zanesljivi v neprekinjenem obratovanju in zagotavljajo stabilno proizvodnjo. Prav tako so ugodnejši kot vsi električni stroji z visoko zmogljivostjo. Ta spekter značilnosti jih dela zelo privlačne za proizvodnjo tehničnih delov in elektronskih komponent. Na obeh področjih uporabe se trend giblje proti večjim orodjem z več kavitetam. S širitvijo serije je ENGEL upošteval tudi ta trend.

  S proizvodnjo 40-polnih priključnih ohišij iz PBT, ojačanimi s steklenimi vlakni, bo ENGEL prikazal, kako lahko največje zahteve po natančnosti združimo z gospodarsko učinkovitostjo. V tem tržnem segmentu je zaradi zelo filigranske strukture v ohišju konektorja konkurenčnost proizvajalca določena z natančnostjo postopka brizganja. V več zaporednih korakih postopka so ohišja konektorja opremljena z vložki stabilizatorja, tesnili in kontakti, nato pa so lasersko gravirana. Neposredno vbrizgane površine ali deformacije bodo ovirale avtomatizirano montažo in lahko povzročijo zaustavitev proizvodnje. Ker brizgalne napake pogosto niso zaznane do konca procesne verige, zavračanje postane tudi dražje. Da bi to preprečili, stroj e-mac poskrbi za popolno napolnitev zelo tankih površin na dolgih razdaljah.

   

  Medical: maksimalna integracija z minimalnim tlorisom

  Visoko integrirane, kompaktne proizvodne celice zmanjšujejo porabo sistemskega prostora in povečajo produktivnost območja. Ti vidiki se resnično izplačajo v t.i. čisti sobi (clean room). ENGEL je zato preoblikoval cevni razdelilnik iz nerjavečega jekla za specifično obdelavo majhnih delov brizganja, ki jih je uvedel pred dvema letoma, tako, da se sistem za ravnanje zdaj popolnoma prilega v razširjena varnostna vrata brizgalnega stroja. Ta nova, izredno kompaktna rešitev bo prvič predstavljena na Fakumi 2017.

   

  Tehnična moulding: hidravlična natančnost za prefinjene LSR

  Obdelava tekočega silikona (LSR) pri brizganju v celoti izkorišča potencial v brezvodilnih strojih. Konzistentnost procesa, ki izhaja iz zasnove, igra pomembno vlogo pri tem. Patentirani razdelilnik sile omogoča, da gibljiva plošča na kateri je nameščeno orodje natančno spremlja orodje med zapiranjem in zagotavlja, da je zapiralna sila enakomerno porazdeljena po celotni površini plošče. Zato sta zunanja in notranja plošča zaprti s popolnoma enako silo, kar zagotavlja dosledno zapiranje orodja in visoko kakovost izdelka. Ta tehnologija je brez iztisa (robov, ki nastanejo ob stikih orodja), brez odpadkov in njena popolnoma avtomatska obdelava je ključni element pri gospodarski proizvodnji visoko tehnoloških izdelkov iz tekočega silikona. Na Fakumi bodo s proizvodnjo odzračevalnega ventila za steklenice na brizgalnem stroju ENGEL victory 860/160 prikazali, kako to izgleda v praksi. S premerom cca. 50 mm ima odzračevalni ventili geometrično kompleksno strukturo z različnimi debelinami stene. Programska oprema za kontrolo teže – iQ weight control, ki jo ENGEL zdaj ponuja tudi za brizgalne naprave s hidravličnimi brizgalnimi enotami, zagotavlja, da se kavitete zanesljivo napolnijo tudi v primeru nihanja količine surovin.

   

  Sto odstotno osredotočen na zahteve industrije

  ENGEL prinaša prilagojene rešitve za brizgalno industrijo tako za posamezne brizgalne stroje, kot za visoko integrirane proizvodne celice. Razvoj specifičnih rešitev za kupce zahteva več kot le tehnološko znanje in izkušnje. Zato so v podjetju ENGEL vse poslovne enote v celoti usmerjene v eno industrijo. Zaposleni so zato na razpravah o projektih na isti ravni in lahko podrobno razumejo in izvajajo posamezne zahteve. Veliko industrijskih dogodkov, kot so GMP-sposobne periferne naprave, predstavljene na Fakumi, temeljijo na združenih izkušnjah poslovnih enot podjetja ENGEL.

  Prvič predstavljen na Fakumi 2017: novi e-mac 280

   

   

  S proizvodnjo 40-polnih priključnih ohišij na popolnoma električnem brizgalnem stroju bo ENGEL v času razstave prikazal, kako lahko učinkovitost združimo z najvišjimi zahtevami po natančnosti. Za to aplikacijo bo uporabljen novi brizgalni stroj e-mac 280.

   

   


  Kompaktna integracija – razdelilnik cevi je vgrajen znotraj zaščitne ograje stroja.

   

   

  Visoko-integrirana proizvodna rešitev za izdelavo igelnih držal bo predstavljena v različici cleanroom (t.i. čiste sobe). 16-kavitetno orodje bo nameščeno na e-victory 170/80, skupaj z robotom viper 12.

   

   

  Nosilci za filigransko iglo so zasnovani z vnaprej določeno prelomno točko, ki onemogoča večkratno uporabo injekcijskih brizg za enkratno uporabo.

   

   

  Na ENGEL victory 860/160 bodo na sejmu FAKUMA 2017 izdelovali odzračevalne ventile za steklenice. S premerom cca 50mm, imajo ti ventili izredno zahtevno geometrično strukturo z variabilno debelino sten.

   

  VLJUDNO VABLJENI NA FAKUMO 2017!