Lakara
 • ENGEL medicina na K 2019
  20.08.2019

  Krajši čas cikla za izdelavo debelostenskih ohišij

  Schwertberg, Avstria – Avgust 2019

  Včasih je več manj. S ciljem nadaljnega zmanjšanja cikla je ENGEL razdelil postopek izdelovanja ohišij za medicinske pripomočke z uporabo dvokomponentnega brizganja. Postopek bo prikazan v realnih proizvodnjih pogojih na sejmu K 2019 v Düsseldorf, Nemčija, med 16. in 23. Oktobrom.  

  “Ključno pri izdelavi ohišij je čas hlajenja” razlaga Dr. Georg Steinbichler, podpredsednik za raziskave in razvoj tehnologij pri Engel Avstrija. “Ker debeline sten zaradi stabilnosti ni mogoče zmanjšati, običajna enokomponentna proizvodnje ne pušča možnosti za skrajšanje časa cikla. Toda v dvokomponentnem postopku vbrizgamo dve tanki plasti, kateri se hitro ohladijo. Ker se obe fazi brizganja izvajata hkrati, se proizvodna učinkovitost poveča.”

  Odstranjevanje delov iz zaprtega orodja

  V ta namen bo na stojnici ENGEL uporabljen električni brizgalni stroj e-motion 310H/170W/160 combi z 8 gnezdnim orodjem Hack Formenbau Vario Spinstack v različici čiste sobe. Stroj je opremljen z navpično gredo s štirimi položaji: prvi za brizganje ohišja z uporabo prozornega polipropilena podjetja Borealis ; drugi za hlajenje; tretji za nanašanje drugega sloja polipropilena (tokrat obarvan zeleno) na predhodno oblikovane dele; in četrti,ko robot Viper 20 speed vstopi in odstrani dele. Linearni robot seže navzol, da odstrani osem delov ohišja iz zaprtega orodja, to je še en dejavnik, ki prispeva k izjemno kratkemu času brizga. Druga prednost dvokomponentnega postopka je, da se v ohišje lahko doda steklo med brizganjem.

  Nova programska oprema, ki utira pot servoelektričnim orodij

  Dvokomponentni natančno orodje je popolnoma servoelektrično in je prvo uporabilo program za krmiljenje, ki ga je na novo razvil ENGEL. To zagotavlja, da lahko servoelektrične premike (na primer gibanje jedra) uporabljate na enak način kot gibanje hidravličnih sistemov.”S pomočjo programske opreme za upravljavce strojev ni pomembno, ali stroj deluje hidravlično ali električno,” pravi dr. Gerhard Dimmler, podpredsednik za raziskave in razvoj izdelkov v družbi ENGEL AUSTRIA. »Uporabnik lahko sam programira servoelektrične premike brez potrebe po dodatnih kvalifikacijah. Kot rezultat, si utiramo pot do večje uporabe servoelektričnih orodij. V mnogih primerih so natančnejši in omogočajo delovanje popolnoma brez olja, če jih kombiniramo z električnimi stroji za brizganje. ”

  Druga zvezda na vrsti za njeno svetovno premiero je kompaktna celica ENGEL, ki je ključni razlog za majhno zasnovo proizvodne enote. Za popolnoma avtomatizirano delovanje vključuje odlagalno mesto, v katerega robot Viper speed polaga vbrizgane dele. Kljub temu, da je glavna vsem komponentam za avtomatizacijo, je kompaktna celica še vedno bistveno manjša kot standardna varnostna zaščita. Ko se kompaktna celica odpre, menjalnik robota samodejno premakne na stran in tako omogoči odprt dostop do orodja v vsakem trenutku s samo enim premikom roke. Poleg prihranka prostora kompaktna celica povečuje tudi prožnost. Poleg menjalnika lahko v prostoru stojijo tudi druge enote za avtomatizacijo, na primer strežnik za pladnje. S svojo standardizirano zasnovo je enostavno dodajanje dodatnih komponent, hkrati pa omogoča hitro preurejanje med menjavo izdelka.

  ENGEL na sejmu K 2019: dvorana 15, razstavni prostor C58

  Proizvodnja z dvokomponentnim procesom, deli ohišja za medicinske naprave zahtevajo krajši proizvodnji cikel.